Rouw bestaat in verschillende vormen en ervaart elk mens op zijn/haar eigen manier.
De meeste mensen denken dat rouw alleen met overlijden van een dierbare te maken heeft. Rouw is echter veel omvattender…
“Rouwen staat namelijk niet gelijk aan afscheid nemen, maar aan anders leren vasthouden.”
Dit citaat afkomstig van Prof. dr. Manu Keirse gaat niet alleen over verlies veroorzaakt door de dood, maar besteedt ook aandacht aan andere verliessituaties die vaak onterecht onderbelicht blijven, zoals verlies van je gezondheid, je werk of je toekomstperspectieven.
Rouwen omvat niet alleen het afscheid van je moeder, vader, partner, kind, vriend, vriendin of een ander dierbaar persoon voor jou. Ook als je een prille zwangerschap, je baan of je (verwachte) toekomst verliest bijvoorbeeld omdat je plots chronisch ziek wordt. Verder kan er zelfs sprake van rouw zijn als er een scheiding op je pad komt of als er een goede vriendschap verloren gaat.
Als coach begeleid ik mensen die lijden aan chronisch verlies.
'levend verlies', een chronische vorm van rouwen die het vaakst beleefd wordt door mensen met chronische ziektes en beperkingen, door ouders van kinderen met een ernstige handicap of partners van personen met een zware verslaving.
Deze woorden van Manu Keirse gaven mij het inzicht dat je dit niet in je eentje kunt.
Het vrijwel dagelijks botsen op de grenzen van alles wat niet (meer) kan en alles wat nooit gaat zijn, dat went niet…. Het rouwproces waar mensen in belanden wanneer heel veel vanzelfsprekendheden wegvallen of nooit binnen handbereik zullen zijn is vreselijk moeilijk. Als je steeds een stukje van je fysieke of mentale gezondheid kwijtraakt maakt dat je leven heel erg zwaar. Er is bijna niet mee te leven. Ook als partner of ouder van een chronisch ziek of ongeneeslijk ziek kind rouw je elke dag.
Het blijft moeilijk om hier mee om te gaan en elke dag zal leren of het een goede of slechte dag is geweest.
Als coach heb ik compassie voor jou en de ongelooflijk moeilijke omstandigheden waarin je op dit moment “overleeft”.
Samen met jou gaan we proberen de pijn te verzachten en vooral stil te staan bij de mooie momenten die er wel zijn.
Ook mag je boos zijn op de hele wereld, op de situatie waarin je beland bent.
Hulp vragen bij verlies en verdriet wordt vaak als zwakheid gezien. Als coach denk ik echter dat je kwetsbaar opstellen en hulp vragen veel stoerder is dan een heel lange periode zeer verdrietig blijven en niet meer weten wat je met jezelf en je toekomst wilt en wat je aankunt. Het koesteren van mooie momenten en herinneringen maken maakt je leven mooier. Als coach kan ik je ondersteunen in dit moeilijke proces.